Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, ένα σχέδιο νόμου πολύπαθο, πρόχειρο, με έντονο άρωμα κομματισμού, στο οποίο περισσότερο ταιριάζει η λέξη απορρύθμιση, παρά μεταρρύθμιση.

Το τελευταίο διάστημα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, εισάγετε νομοσχέδια στην Εθνική Αντιπροσωπεία, φορολογικό, ασφαλιστικό, μεταναστευτικό, πολυνομοσχέδιο Παιδείας, τα οποία ενώ θα έπρεπε να έχουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη, εντούτοις τον αφήνουν σε δεύτερη μοίρα, εξυπηρετώντας, κυρίως μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα.

Ελπίζαμε ότι τουλάχιστον το παρόν σχέδιο νόμου που έπρεπε να αφορά την ανάπτυξη και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και τη δημιουργία υγειών και σύγχρονων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα το αντιμετωπίζατε με ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και με γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία του κάθε τόπου.

Για άλλη μια φόρα, όμως, δυστυχώς διαψευστήκαμε. Και διαψευστήκαμε, γιατί σήμερα μας παρουσιάζετε ένα νομοσχέδιο που αν ζούσε σήμερα ο Καλλικράτης, ο μεγάλος αυτός αρχιτέκτονας, θα το χαρακτήριζε ως έκτρωμα. Η Κυβέρνηση σας, λοιπόν, έχοντας ανάγει την «κοπτοραπτική» σε επιστήμη, την χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά εδώ, για να δημιουργήσει στη χώρα ένα διοικητικό χάρτη με κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη πόρων, την απουσία ουσιαστικών και ολοκληρωμένων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ανεπαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι απορίας άξιο πώς εσείς, κύριε Υπουργέ και ο έτερος των Υπουργών ο κ. Ραγκούσης, άνθρωποι που προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θητεύσατε σε αυτήν, διαπράττετε ένα ατόπημα, το οποίο θα σας χαρακτηρίζει. Αγνοήσατε τις προτάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, αρνηθήκατε το διάλογο με τα ανάλογα θεσμικά όργανα, συλλογικά, της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, αφήσατε την περιβόητη διαβούλευση στην άκρη και ήρθατε αιφνιδίως την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ θεωρητικά ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ συνεχιζόταν, Παρασκευή μεσημέρι και καταθέσατε αιφνιδιαστικά το σχέδιο νόμου.

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, ας μην κρυβόμαστε. Οι περισσότεροι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα προερχόμαστε από την αυτοδιοίκηση και έχουμε δώσει μάχες και αγώνες για να την υπερασπιστούμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια σοβαρή υπόθεση, που δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε με καιροσκοπισμό και μεγαλόστομες εξαγγελίες.

Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα με το παρόν σχέδιο νόμου και καταργείτε το αυτονόητο. Καταργείτε την αυτοδιοίκηση που οφείλει να είναι κοντά στον πολίτη, ξεχνάτε τις αρχές τις επικουρικότητας και της εγγύτητας και προχωράτε αποσπασματικά και μεμονωμένα σε ένα σχέδιο συνενώσεων, αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των τοπικών κοινωνιών και τις προτάσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.

Δεν αρνούμαστε, αγαπητέ προλαλήσαντα συνάδελφε του ΠΑΣΟΚ, την ιδέα των συνενώσεων, αφού αποτελούσε δέσμευση του κόμματός μας. Ήμασταν και είμαστε υπέρ των συνενώσεων που θα συνοδεύονται με όραμα, με κατανομή επαρκών και θε-

σμοθετημένων πόρων και αρμοδιοτήτων, με δημοσιονομική αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια, με επαρκή στελέχωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσωπικό, με βιωσιμότητα και ειδική μέριμνα για ορεινούς, απομονωμένους, καθώς επίσης και για νησιωτικούς δήμους.

Σε όλα αυτά εσείς απαντάτε καταθέτοντας ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα κομματικά σας μέτρα, χωρίς διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, αλλά μόνο με τους κομματάρχες σας, με σκοπό την αποκόμιση πολιτικών οφελών στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφήνετε στην τύχη τους και οδηγείτε σε μαρασμό δήμους και κοινότητες, χωρίς να παρέχετε υποδομές, χωρίς να παρέχετε πόρους, χωρίς να παρέχετε κίνητρα ανάπτυξης.

Ακούσαμε προηγουμένως, πριν από λίγες ώρες, τον Πρόεδρο της Βουλής να σας λέει ότι είναι πολύ σημαντικό στην Αίθουσα αυτή να γίνεται διάλογος. Και διάλογος δεν σημαίνει μονόλογοι ανθρώπων που ο ένας δεν ακούει τον άλλο. Διάλογος σημαίνει να ακούμε και να σεβόμαστε τον συνομιλητή μας, να δεχόμαστε τις προτάσεις που καταθέτει, όταν είναι σοβαρές, τεκμηριωμένες και υπεύθυνες και να κάνουμε και διορθωτικές κινήσεις, αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε κάνει λάθη.

Έρχομαι, λοιπόν, στην εκλογική μου περιφέρεια, έρχομαι στο Νομό Θεσσαλονίκης. Με ποιους κάνατε διάλογο, κύριε Υπουργέ;

Με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης; Το καταγγέλλει, δεν κάνατε. Με τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του δικού σας, δεν έχετε κάνει. Με τους Δημάρχους και τον Νομάρχη, δεν έχετε κάνει. Αλήθεια, με ποιους κάνατε διάλογο και αποφασίσατε τα συγκεκριμένα πράγματα;

Στην επαρχία Λαγκαδά, δεκατρείς δήμους συνολικά, τους χωρίζετε και τους κάνετε δύο. Πείτε μου τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι δύο δήμοι αυτοί. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί το χωριό μου το Ζαγκλιβέρι στο Δήμο Καλλινδοίων, είναι προφανές ότι δεν το ξέρετε, αλλά δεν έχει καμία σημασία αυτό, γιατί λοιπόν στο προσχέδιο του νομοσχεδίου...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) : Τα έχω μάθει όλα πια.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

...το είχατε στο Δήμο Βόλβης, ένα ημιορεινό χωριό το είχατε στον παραθαλάσσιο δήμο και μετά από μια εβδομάδα, όταν καταθέσατε το νομοσχέδιο, το πήρατε από τον παραθαλάσσιο δήμο, από τον Δήμο Βόλβης και το πήγατε στο Δήμο Λαγκαδά. Εξηγήστε μου γιατί. Γιατί αγνοείτε τις προτάσεις των Δήμων Καλλινδοίων, Κορώνειας και Απολλωνίας, να συγκροτήσουν ένα δήμο από μόνοι τους, έναν δήμο, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεί και με πληθυσμιακά και με οικονομικά και με αναπτυξιακά κριτήρια;

Για ποιο λόγο αγνοείτε τις υπογραφές όλων των Βουλευτών της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του ορεινού Δήμου Σοχού. Ο Δήμος Σοχού, που τον ξέρετε όλοι σας, είναι ένας δήμος με εξακόσια πενήντα μέτρα υψόμετρο, ο οποίος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ορεινός δήμος. Για ποιο λόγο, λοιπόν, εφαρμόζετε την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών;

Ποια είναι η λογική με την οποία εφαρμόζετε πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών μεταξύ του Νομού Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης; Γιατί στο νομό Αττικής αφήνετε το δήμο Καισαριανής μόνο του με είκοσι επτά χιλιάδες πληθυσμό, τα Βριλήσσια μόνα τους με είκοσι έξι χιλιάδες πληθυσμό, την Αγία Βαρβάρα μόνη της με τριάντα μία χιλιάδες πληθυσμό, τον Μαρκόπουλο μόνο του με δεκατρείς χιλιάδες πληθυσμό αυτοτελή Δήμο, ενώ την ίδια στιγμή στο Νομό Θεσσαλονίκης ενώνετε το Δήμο Αμπελοκήπων με σαράντα πέντε χιλιάδες κατοίκους, ενώνετε το Δήμο Ευόσμου με πενήντα πέντε χιλιάδες κατοίκους, ενώνετε το Δήμο Νεάπολης με τριάντα μία χιλιάδες κατοίκους; Εξηγήστε μου τους λόγους. Ποια ήταν η λογική με την οποία έγιναν αυτές οι επιλογές;

Με αυτό το σχέδιο νόμου, κύριοι της Κυβέρνησης δεν εδραιώνετε μία ζωντανή και αποδοτική αυτοδιοίκηση. Δεν οδηγείτε σε ουσιαστική ανάπτυξη και ευημερία τη χώρα. Το μόνο που καταφέρνετε με το παρόν νομοσχέδιο, είναι να υπηρετείτε μικρόψυχες κομματικές σκοπιμότητες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά ότι αποτελείτε, ως ΠΑΣΟΚ, το γνησιότερο εκπρόσωπο του παλαιοκομματισμού.

Αποσύρετε, λοιπόν, το παρόν σχέδιο νόμου ή τουλάχιστον αποσύρετε την ονομασία που του δώσατε, γιατί βλασφημείτε και προσβάλλετε τον μεγάλο αρχιτέκτονα του 5ου αιώνα τον Καλλικράτη, από το έργο του οποίου δεν παραδειγματιστήκατε καθόλου. Αντιθέτως, το μόνο που δανεισθήκατε από την προσφορά του ήταν «τα μακρά τείχη», τα οποία εσείς τώρα σηκώνετε στο σύνολο της χώρας με αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.